Często w rozmowach z Klientami słyszymy powtarzające się pytania. Postaramy się zatem tu na niektóre z nich odpowiedzieć.
Serki smażone są cenione za swoją naturalność i tradycyjne metody wytwarzania. Wytwarzane z starannie wyselekcjonowanych surowców, twarogu półtłustego oraz dodatków. Serki smażone z firmy Eksel2 to doskonałe źródło pełnowartościowego białka (aż 16g/100g) oraz niska zawartość tłuszczu (tylko 6%). Nasze wyroby są z powodzeniem spożywane przez osoby na diecie niskotłuszczowej, lekkostrawnej i keto. Zawartość kminku dodatkowo wspiera procesy trawienne, a o kurkumie, zwanej „superfood” – użytym naturalnym barwniku, można mówić w samych superlatywach.
Serki smażone z firmy Eksel2 to doskonałe źródło pełnowartościowego białka (aż 16g/100g) oraz niska zawartość tłuszczu (tylko 6%). Nasze wyroby są z powodzeniem spożywane przez osoby na diecie niskotłuszczowej i lekkostrawnej.
Aby utrzymać świeżość produktu zaleca się przechowywać serki smażone w lodówce, aby docenić ich świeżość i aromat - najlepiej do dwóch dni od otwarcia. Doskonałe walory smakowe i najlepszą konsystencję uwydatni spożycie serka po 2 godzinach od wyjęcia z lodówki.
Serki smażone, wytwarzane z twarogu, zawierają mniej laktozy niż np. mleko. Sery smażone Eksel2 nie zawierają mleka w proszku i serwatki.
Sery smażone z Kujaw dystrybuowane są na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, wielkopolskiego i pomorskiego. Jeśli nawet nie dotarły jeszcze do Twojej okolicy, zapytaj sprzedawcę lub skontaktuj się z nami!
Tradycja wytwarzania serów smażonych sięga setek lat wstecz. Bardzo duży wpływ na kształtowanie się kuchni Kujaw miało przenikanie się potraw i smaków kuchni kujawskiej oraz wielkopolskiej. Ser ten, choć powszechnie uważany za rodzimy z Wielkopolski, od pokoleń wytwarzany jest również na Kujawach i Śląsku. Oba, nieco inne w smaku i wytwarzane nieco innymi metodami, Kujawski i Wielkopolski ser smażony wpisane są na listę produktów tradycyjnych we właściwych sobie województwach. Pradawne gospodynie nie pozwalając sobie na marnowanie żywności, szukały więc sposobów przedłużenia trwałości świeżego twarogu wytwarzanego z mleka. Tak powstał ser smażony z twarogu poddanego procesowi samoczynnego gliwienia, a następnie obróbce cieplnej.
© PW PHU Eksel 2. Wykonanie: Studio WWW