szybki kontakt

  • Baner3
  • Baner5
  • Baner4
  • Baner1
  • Baner2

Tradycja wytwarzania serów smażonych sięga setek lat wstecz. Bardzo duży wpływ na kształtowanie się kuchni Kujaw miało przenikanie się potraw i smaków kuchni kujawskiej oraz wielkopolskiej. Ser ten, choć powszechnie uważany za rodzimy z Wielkopolski, od pokoleń wytwarzany jest również na Kujawach i Śląsku. Oba, nieco inne w smaku i wytwarzane nieco innymi metodami, Kujawski i Wielkopolski ser smażony wpisane są na listę produktów tradycyjnych we właściwych sobie województwach. Pradawne gospodynie nie pozwalając sobie na marnowanie żywności, szukały więc sposobów przedłużenia trwałości świeżego twarogu wytwarzanego z mleka. Tak powstał ser smażony z twarogu poddanego procesowi samoczynnego gliwienia, a następnie obróbce cieplnej.

© PW PHU Eksel 2. Wykonanie: Studio WWW

Szanowni Państwo, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w Polityce Prywatności.

Akceptuję pliki cookies