Bardzo duży wpływ na kształtowanie się kuchni Kujaw miało przenikanie się potraw i smaków kuchni kujawskiej oraz wielkopolskiej.
Kujawskie gospodynie wykorzystywały przede wszystkim produkty pochodzące z własnego gospodarstwa. Ważnym produktem zwierzęcym na ww. terenach było mleko, które używano do codziennej konsumpcji, a twaróg stał się nieodłącznym składnikiem zbilansowanej diety. Wytwarzanie sera smażonego było konsekwencją przerobu sera zgliwiałego, który jeszcze nadawał się do spożycia.
Choć jest to ser właściwy dla Wielkopolski, to tradycja jego wytwarzania dotarła na Kujawy i Śląsk. Oba, nieco inne w smaku i wytwarzane nieco innymi metodami, Kujawski i Wielkopolski ser smażony wpisane są na listę produktów tradycyjnych we właściwych sobie województwach.
Ser smażony w kubku
- aksamitna konsystencja, delikatny, śmietankowy smak sera smażonego,
- pełnowartościowy serek za niską zawartością tłuszczu (tylko 4%) i wysoką zawartością białka (aż 16%),
- pozbawiony konserwantów, aromatów, czy wzmacniaczy smaku,
- doceniony przez Klientów przezroczysty kubeczek pozwalający przed zakupem ocenic smakowitą zawartość opakowania,
- z kminkiem lub bez,
- gramatura 150 g (z przyprawami) lub 200g.
Ser smażony blok 2,5kg
- idealnie twardy blok sera do krojenia na pożądane kawałeczki,
- aksamitna konsystencja, delikatny, śmietankowy smak sera smażonego,
- pełnowartościowy serek za niską zawartością tłuszczu (tylko 4%) i wysoką zawartością białka (aż 16%),
- pozbawiony konserwantów, aromatów, czy wzmacniaczy smaku,
- z kminkiem lub bez.